Fanaticii, Vlad Mixich – Un CD cu zece piese

In „Fanaticii”, prima sa carte, publicata la sfirsitul lui 2011 la Humanitas, Vlad Mixich, jurnalist la Hotnews, face in 207 pagini, nu o carte, ci un CD cu 10 piese de exceptie. Este, de fapt, o colectie de reportaje mari, frantuzesti care au aparut mai intii in Esquire, Hotnews sau Decat o revista. Textele sint departe de a fi doar scrise, ele sint cintate. Compozitorii, in ordinea lor, Marcel Iures, Dorian Florescu, Theodor Paleologu, Mihai Gyka, Mircea Dinescu, Cristina Neagu, Dan Puric, Catalin Tucureanu, Raed Arafat si Monica Macovei au avut inspiratie o viata intreaga. Iar solistul, in persoana autorului, face un adevarat spectacol trecind peste rigiditatea partiturii, dar respectind notele.

Vlad Mixich - Fanaticii, o culegere de reportaje cumplit de bine facute

Vlad Mixich - Fanaticii, o culegere de reportaje cumplit de bine facute

Mixich nu isi propune sa fie exhaustiv in tratatarea niciunuia dintre fanatici, ba mai mult, ei sint descrisi secvential si abordind pe alocuri o tehnica folosita si in cinematografie, cea a contrapunctului. Spre exemplu, fostul ministru al culturii, Paleologu, este prezentat in ziua alegerilor din noiembrie 2008 cind autorul nu menajeaza nici un aspect al personajului. „Privirile lui iscodesc mobila veche in nuante intunecate. Se opreste in dreptul fotografiilor familiei sale celebre, asezate sub tabloul de un alb generos al pictorului Serban Gabrea. «Ce dobitoc sunt», isi spune, si scirtiitul parchetului se aude din nou”, si acesta este doar un exemplu.

Din aceeasi serie a personajelor cu un caracter ca o sticla de sampanie agitata care trebuie sa fie doar dechisa pentru ca de iesit, iese singura afara este si Dan Puric. Citind prin presa declaratiile pe care le-au facut atit Mixich, cit si actorul se poate lesne observa ca el a fost singurul nemultumit de portretul facut spunind ca nu a fost inteles de catre jurnalist. Chiar inainte de reportajul despre Puric autorul scrie insa sesizind cu o foarte mare acuratete ca atitudinea actorului este datorata faptului ca a inceput sa creada „ca este mai mult decit este si face mai mult decit face”.

In cealalta directie, Dorian Florescu si Monica Macovei, de o discretie deja cunoscuta, au fost observati de reporter la nivelul actiunilor pe care le-au avut. Si portretele, curat scrise, s-au bazat pe alocuri pe marturiile unor alte personaje din anturajul celui vizat. In cazul fostului ministru al justitiei mama acesteia a fost o sursa credibila, materialul fiind construit parca dupa rigorile BBC-ului, iar ea nu este nici ministru al justitiei, nici procuror, nici europarlamentar este pusa pe taraba ca om cu trairile pe care le-a avut cind a fost sunata de presedinte si premier pentru a fi invitata in executiv.

Intr-un registru diferit la nivel de structura a textului, pastrind proportiile si judecind dupa maniera in care au fost tratate subiectele Mixich ar putea ajunge intr-un viitor apropiat un Lawrence Grobel national.

***

Il puteti cunoaste pe autorul Vlad Mixich intr-un interviu realizat de Sanda Nicola pentru B1 TV la emisiunea “Generatia cu cheia de gat”. Veti afla astfel povestea unui medic care a cistigat mai mult decit se astepta la un concurs organizat de Deutsche – Welle. Acest lucru l-a propulsat in lumea mass media. Pofta buna! E un interviu foarte bine facut.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rQ6o8Xe1mLk]

Sa va fie de bine!