Tudor Gheorghe, interviu

„De fiecare dată când îl ascult – și asta se întâmplă des – Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească – populară și cultă – poate mișca munții. (…) Problema mea, inhalând prin toți porii melodia ființei sale, este cum să-mi stăpânesc o lacrima de dragoste, admirație și mândrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai ușor să-l pup”, Marin Sorescu – 1988

„Televiziunea si radioul public trebuie sa faca educatie si cultura”

„Tudor Gheorghe nu mai are nevoie de nici o prezentare. De sub mustata lui de haiduc batran au aparut fara retineri atat cuvinte dure tintite catre Mircea Cartarescu sau catre conducerea Ministerului Culturii, dar si vorbe blande despre mama si despre satul sau natal”, Vlad Mixich, Hotnews – 2007

Acestea sint doar citeva dintre marturiile entuziaste, dar rationale, care il pun pe maestrul Tudor Gheorghe, in rama, pe peretele pe care mai stau putini astfel de artisti ai tarii noastre. Puteti citi incepind de miine, in Suplimentul de Cultura, un interviu cu domnia sa in care povesteste despre Patriarhul Teoctist din tinereti, dar si despre Dumnezeu, poezie sau elite.

Pe miine, deci! Pina atunci, servim doua fragmente. Restul, la Supliment.

Dumnezeu asculta Tudor Gheorghe?

Nu cred ca are el, dragutul, timp sa asculte Tudor Gheorghe. El are alte probleme. Eu m-as multumi sa stiu ca exista niste sfinti mai marunti pe-acolo care ma asculta.

Si daca ar asculta, care credeti ca ar fi piesa lui de suflet, cea care i-ar placea cel mai mult?

Nu cred ca i-ar placea ceva in mod deosebit. Exact ca si mine, n-am avut melodii preferate. Stii cum e, daca ai cinci copii si te intreaba cineva care iti place cel mai mult, nu poti. Toti sint copii tai.

***

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xgAgJIRj3WU&feature=related]

***

Traim acum ignatul poeziei romanesti?

Nu, poezia romaneasca nu moare pentru ca noi ca popor sintem inzestrati. Ideea aceea ca romanul s-a nascut poet nu e de luat in ris. Noi ridem de ea ca e folosita aiurea, dar spiritul, gena creatoare in planul asta nu se poate pierde.

Grecii sint acum nemultumiti. Nu stiu, conditii sociale, dau foc, nenorocirea de pe lume. Ies cite o suta de mii de greci o data. Polonezii, le-au zis rusii ca sint un popor de betivi si astia n-au mai baut vodca. Un popor intreg, iti dai seama? Astia sint serios, iti dai seama. Noi avem cea mai geniala supapa de refulare, spiritul asta de refulare. Mi se pare genial, noi la manifestari scandam „Va rugam sa ne iertati, nu producem cit furati”. E un vers, e genial.